Dijete je odgovornost svih nas!

While the unrelenting media coverage may make it seem like coronavirus is omnipresent in our lives, we should try to keep things in perspective, says USC expert Sheila Teresa Murphy. (Illustration/iStock)

Odgovornost društva za ublažavanjem i jasnim aktivnostima usmjerenim na istraživanja i posljedice pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje djece, adolescenata i roditelja, te kreiranja novih programa u pružanju podrške djeci, mladima i stručnjacima, u ovim novim okolnostima, veća je nego ikada. Istraživanja koja su nam dostupna ukazuju na povišene razine stresa koje rezultiraju povišenim anksioznim i depresivnim poteškoćama uočenim i kod djece i kod odraslih. Prateći recentna istraživanja, zaključujemo da je moguće očekivati tokom i nakon pandemije porast simptoma iz kruga postraumatskog stresnog poremećaja, koje već sada uočavamo. Zbog toga BHIDAPA, europski akreditovan edukacijski i terapijski centar, čija je misija zaštita i unaprijeđenje mentalnog zdravlja i dobrobiti djece, mladih i obitelji, od marta 2020. godine do sada, prilagođava organizovanje nastavka edukacije i tretmana iz oblasti integrativne psihoterapije i savjetovanja za djecu, adolescente i odrasle.

Kroz kontinuiranu edukaciju i nesebičnu podršku naših mentora, profesora, supervizora i entuzijazmu, odgovornosti i upornosti stručnjaka iz naše države, nastavljamo sa pokretanjem novih edukacijskih programa iz integrativne psihoterapije za djecu i adolescentne u boljem razumijevanju poteškoća kod djece, adolescenata i njihovih roditelja. Bez aktivne intersektoralne saradnje i  multidisciplinarne procjene i tretmana, ne možemo zaštititi, očuvati i unaprijediti mentalno zdravlje i dobrobit naše djece.

Hvala našim mentorima, profesorima, stručnim saradnicima i supervizorima na nesebičnoj podršci i međusobnoj povezanosti. Hvala svim našim stručnjacima koji se bave djecom i mladima u ovim teškim i izazovnim vremenima.

U želji da nastavimo ojačavati mrežu i podržati sve stručnjake koji se žele baviti psihoterapijom i savjetovanjem djece i adolescenata, otvaramo Konkurs iz oblasti integrativne psihoterapije za djecu i adolescente i Konkurs iz oblasti integrativne psihoterapije za odrasle.

Više na: https://bhidapa.ba/novosti/otvoren-konkurs-za-upis-kandidata-iz-oblasti-djecje-i-adolescentne-integrativne-psihoterapije/

https://bhidapa.ba/novosti/otvoren-konkurs-na-europski-licenciran-program-iz-integrativne-psihoterapije/

 

Sa uvažavanjem,

BHIDAPA stručni i edukacijski tim