Projekat “Zaštitimo adolescentkinje”: Šesti ciklus specijalizirane obuke u partnerstvu s UNICEF-om i resornim ministarstvima

Drage kolegice, kolege, partneri i prijatelji,

sa zadovoljstvom vas obavještavamo da smo uspješno zakoračili u šesti ciklus specijalizirane obuke ‘Zaštitimo adolescentkinje’ za stručnjake iz socijalnog, obrazovnog i zdravstvenog sektora širom Bosne i Hercegovine.

Ovaj značajan projekt, usmjeren na pružanje specijalizirane obuke stručnjacima u cilju kvalitetnije i sveobuhvatne podrške adolescentkinjama, realizira se zahvaljujući snažnoj podršci i strateškom partnerstvu s UNICEF-om i nadležnim ministarstvima.

Cilj specijalizirane obuke je osnažiti stručnjake za primjenu preventivnih psihosocijalnih aktivnosti i intervencija, kako bi adolescentkinjama pružili podršku u stvaranju sigurnog i podupirućeg okruženja.

Radimo na tome da prekinemo ciklus nasilja i omogućimo svakoj adolescentkinji da ostvari svoj puni potencijal.

Do sada je specijaliziranom obukom obuhvaćeno preko 350 stručnjaka koji su postali dio Interdisciplinarne mreže stručnjaka ‘Ovdje i sada’. Pokrenuta 2020. godine tokom pandemije, ova mreža pruža značajnu multidisciplinarnu i intersektoralnu podršku stručnjaka, stvarajući vitalnu platformu za odgovor na izazove s kojima se suočavaju naše zajednice.

Mreža olakšava razmjenu znanja i iskustava među stručnjacima, osnažuje kompetencije stručnjaka kroz saradnju, potiče inovacije u pristupima tretmanu i jača kapacitete za efikasnu podršku djeci, adolescentima i njihovim obiteljima, posebno onima koje su doživjeli traumatska iskustva, zlostavljanje i zanemarivanje. Zajedno stvaramo sigurnije i zdravije okruženje za našu djecu i mlade, pružajući im potrebnu zaštitu i podršku u ključnim trenucima njihovog razvoja.

Dobrodošli i neka nas vodi ista strast prema zaštiti svakog djeteta!

Hvala vam što ste dio ove misije!

Više o Projektu temama i dinamici rada