Prva generacija dječijih i adolescentnih psihoterapeuta u BiH

Azra Arnautović, Belma Žiga, Đana Lončarica, Mirela Badurina, Mirjana Gavrić-Hopić, Sabina Zijadić-Husić, Selma Gaši, Senka Čimpo i Srebrenka Hota prva su generacija diplomiranih dječijih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta u BiH, koja je promovirana danas na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Psihoterapeutkinja Mirela Badurina istaknula je da su polaznice završile studij u okviru programa koji je Bosanskohercegovačka integrativna dječija i adolescentna psihoterapijska asocijacija (BHIDAPA) pokrenula za stjecanje diplome iz oblasti dječije i adolescentske psihoterapije radi velike potrebe za tim kadrom.

– Istraživanja pokazuju da svako četvrto dijete rane adolescentne dobi pati i pod rizikom je od razvoja mentalnog poremećaja. S druge strane, u BiH je i deficit kadra i profesionalaca za rad s djecom i adolescentima. Nemamo više vremena, moramo umreženo raditi i dobro sarađivati da sačuvamo dijete – istaknula je Badurina.

Veliku zaslugu za uspjeh mladih psihoterapeutkinja imale su i njihove profesorice Dubravka Kocijan-Hercigonja, Vera Daneš-Brozek i Lidija Petocić, pred kojima su i položile završne radove. Nakon polaganja zakletve, studentice su svojoj profesorici Dubravki Kocijan-Hercigonji poklonile pjesmu.

 

Izvor: AVAZ