Svečana promocija druge generacije dječijih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta i savjetnika

Svečana promocija

druge generacije diplomiranih dječijih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta i savjetnika

održana je 09. 02. 2020. godine u 11:00 sati u

Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu

Nakon svih ispunjenih uvjeta po europskim propozicijama (teorije, istraživanja, kliničke praksa, ličnih individualnih terapija, supervizija, uspješno položenih ispita i eseja, pisanja studije slučaja), diplomantice su stekle uvjet za prijavu završnog ispita koji se sastojao iz dva dijela i uključivao je teorijski i praktični prikaz znanja i vještina diplomantica u terapijskom i savjetodavnom tretmanu djece i adolescenata.

Ispitna komisija u sastavu:

prof.dr.sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, dr.med., neuropsihijatar i integrativni psihoterapeut za djecu i mlade-mentor;

prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i integrativni psihoterapeut,

prof.dr.sc. Mirjana Graovac, dr.med., psihijatar i psihoanalitički psihoterapeut,

ocijenila je odbrane završnog ispita diplomantica najvišom ocjenom i promovirala, drugu generaciju diplomiranih dječjih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta i savjetnika u Bosni i Hercegovini. 

Na svečanoj ceremoniji u prisustvu, preko 150 gostiju, članova porodica, prijatelja, kolega i koleginica, obratili su se uvažene profesorice Prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Prof. dr. sc. Mirjana Graovac, dr. sc. Mirela Badurina, prim dr. Goran Čerkez, zamjenik ministra za Javno zdravstvo Federalnog ministarstva zdravstava.

Kroz ispit i svečanu ceremoniju vodila nas je Jelena Subašić, integrativni psihoterapeut pod supervizijom.

Diplome je uručila direktorica BHIDAPA, dr. sc. Mirela Badurina, zajedno sa članicama komisije i dr. Goranom Čerkez.

Nakon polaganja Zakletve, skupu se obratila Aida Jerlagić predstavnica diplomantica, a Ceremonija je zaokružena kratkim filmom naših diplomantica o putu rasta i razvoja kroz 4,5. godišnji edukacijski program.

Drugu generaciju diplomiranih dječijih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta i savjetnika čini:

Integrativni psihoterapeuti za djecu i adolescente:

Aida Jerlagić, Andrea Kordić, Maja Kajtaz i Samra Džebić

Integrativne savjetnice za djecu i adolescente:

Adisa Šuvalija i Nihada Čolić

Članovi edulacijskog i stručnog tima, zajedno sa individualnim terapeutima i supervizorima, od srca čestitaju  kolegicama na uspješno odranjenom završnom ispitu i zasluženoj diplomi!

Zahvaljujemo se BHTV, koja je i ovaj put medijski podržala naše aktivnosti u promociji Zaštite zdravlja djece i mladih.

Bosansko-hercegovačka integrativna dječija i adolescentna psihoterapijska Asocijacija – BHIDAPA, pokrenula je u 2015. godini, prvi europski akreditovani edukacijski program na području Bosne i Hercegovine iz oblasti dječije i adolescentne integrativne psihoterapije i savjetovanja, u suradnji sa Institutom D.O.M. iz Hrvatske i EIATSCYP-om (European Interdisciplinary Association for Therapeutic Services for Children & Young People), a u skladu sa europskim standardima i preporukama WHO (World Health Organization).

Potrebu za ovakvim edukacijskim programom pokazali su zabrinjavajući rezultati istraživanja koja govore da skoro svako četvrto dijete rane adolescentne dobi pati i pod visokim je rizikom da razvije mentalne poremećaje, a izvještaji govore da je najveći deficit stručnjaka specifično educiranih iz oblasti mentalnog zdravlja djece i adolescenata. Rezultati jasno naglašavaju potrebu jačanja javne svijesti o zdravom razvoju djeteta, značaj adekvatnih preventivnih akcija u ovoj životnoj dobi, a prije svega edukaciju profesionalaca iz oblasti psihijatrije i psihoterapije razvojne dobi.

Europski licenciran edukacijski program osposobio je kandidate za stjecanje profesionalnih, istraživačkih i akademskih iskustava s posebnim naglaskom na kliničke vještine. Predavači u edukaciji su svjetski priznati stručnjaci iz područja neuropsihijatrije, psihologije, socijalnog rada, obiteljskih konstelacija, psihoterapije, iz: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Francuske, Slovenije, Velike Britanije i Amerike.

 

 Dijete je budućnost društva! Odgajati i educirati dijete, biti u odnosu sa mnogo ljubavi, znanja, uvažavanja i jasnim granicama je najveći izazov za svakog roditelja, nastavnika, stručnjaka i društva u cjelini. Vodeći se našim pojedinačnim i društvenim odgovornostima za očuvanje i unapređenje zdravlja i dobrobiti djece i mladih, želja nam je da kroz rad BHIDAPA-e, razvijamo interdisciplinarnu i intersektoralnu suradnju sa profesionalcima, domaćim i inozemnim srodnim Udrugama, Institutima i Institucijama koje se bave djecom i mladima, te da razvijamo jedinstvene standarde u cilju najboljeg interesa djeteta.