U susret 3. Internacionalnom i interdisciplinarnom kongresu dječije i adolescentne psihoterapije

Sarajevo će biti domaćin Trećeg internacionalnog i interdisciplinarnog kongresa dječje i adolescentne psihoterapije, koji će se održati od 3. do 6. 10. 2024. godine, u Hotelu Hills. Ovaj prestižni događaj okupit će stručnjake iz različitih disciplina i dijelova svijeta, kako bi zajedno istraživali, razmijenili iskustva i produbili razgovore o vitalnim temama koje se tiču mentalnog zdravlja djece, adolescenata i njihovih obitelji.

U turbulentnim vremenima, ključno je prepoznati i razviti pozitivne strategije koje proizlaze iz izazova, naglašavajući važnost dubokih promjena u komunikaciji i međuljudskim odnosima od najranije dobi. U skladu sa tim, tema ovogodišnjeg kongresa je “Refleksija komunikacije i odnosa na zdravlje djece, mladih i obitelji: Terapijski pristupi“.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava važnost mentalnog zdravlja kao ključnog aspekta dobrobiti djece i mladih, ističući potrebu za zajedničkim i ujedinjenim naporima na globalnoj razini, kako bi se unaprijedilo mentalno zdravlje i osigurale adekvatne i efikasne podrške djeci i mladima.

„Temeljem zaključaka s Drugog kongresa dječje i adolescentne psihoterapije, održanog u Sarajevu 2020. godine, a koji se odnosio na mogućnosti psihosocijalne podrške u zaštiti djece i mladih, u doba i poslije pandemije Covid-19, zahtjeva se kontinuirana edukacija i jačanje povezanosti osoba koje bitno utiču na dječji i adolescentni razvoj iz područja zdravstva, socijalne zaštite, obrazovanja i pravosuđa, uz poseban fokus na etiku, profesionalnost i kvalitetan pristup. Kongres 2024. godine, polazeći od navedenih zaključaka i realiteta koji utječu na mentalno zdravlje djece, adolescenata, obitelji i društva u cjelini, usmjeren je prema intersektoralnom i interdisciplinarnom pristupu traumama, od transgeneracijskih i integracijskih prijenosa do promjena vezanih uz način života i utjecaja svakodnevnog života. Naglasak kongresa je istraživanje uzroka, pristupa i tretmana, te zajedničkih strategija podrške u cilju očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih što je od bitnog utjecaja za svakog pojedinca, ali i društva u cjelini pa tako i budućnosti čitavog svijeta”, navodi Predsjednica kongresa, prof. dr. Dubravka Kocijan Hercigonja, neuropsihijatar i psihoterapeut za djecu i adolescente, počasna predsjednica Europskog interdisiplinarnog terapijskog servisa za djecu i mlade.

Predviđa se da će kongres, koji slijedi tradiciju prethodnih uspješnih skupova, privući veliki broj učesnika, uključujući više od 500 stručnjaka, znanstvenika i praktičara iz cijelog svijeta. Program će obuhvatiti niz predavanja, radionica i panel diskusija o aktuelnim temama, uključujući istraživanje korijena agresije i njenog uticaja na eroziju empatije, zlostavljanje, transgeneracijski i intergeneracijski prenos traume, rast i oporavak, kroz integraciju intersektoralnog i interdisciplinarnog pristupa.

Ključni datumi i rokovi, kao što su otvaranje online registracije 4. 3. 2024., objava preliminarnog programa 7. 3. 2024., rok za dostavljanje sažetaka: 07.05.2024,  godine, istaknuti su kako bi potencijalni učesnici mogli planirati svoje učešće.

Za sve informacije vezane za kongres, uključujući upute za prijavu i detaljan program, zainteresirani se mogu direktno obratiti putem e-maila na adresu hi@congress.bhidapa.ba, te pratiti objave na zvaničnoj web stranici i društvenim mrežama kongresa.

Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže ovom važnom skupu u Sarajevu, gdje će imati priliku doprinijeti razvoju i unapređenju psihoterapijskih metoda, terapijskih pristupa i praksi, sa fokusom na očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja i dobrobiti djece i mladih.