Edukacijski program: Istraživanje, monitoring, refleksija i optimiziranje procesa promjene u psihoterapiji – EAP i Paracelsus Medical University Salzburg

BHIDAPA jača resurse našeg znanstveno-stručnog istraživačkog centara učešćem na edukacijskom Programu obuke za članove EAP-a 2021. u korištenju „Synergetic Navigation System“ (SNS) i u naprednim metodama formulacije studije slučaja na putu prema personaliziranoj psihoterapiji u okviru znanosti.

Kompleksnost promjena u psihoterapiji su nelinearni, složeni i nepredvidivi procesi. Zbog toga se procesi psihoterapijskih intervencija moraju podržati i prilagoditi dinamici i potrebama klijenta u njegovom ekosustavu. To zahtijeva personalizirani i procesno osjetljiv pristup, koji uključuje detaljnu formulaciju slučaja, osnovne kompetencije psihoterapeuta i visokofrekventnu procjenu tekućeg procesa koji se mogu aplicirati na različite psihoterapijske modalitete, biti osnova psihoterapijskih trening standarda i podržati psihoterapiju kao posebnu znanstvenu disciplinu.

U ovom edukacijskom programu obuke omogućava se primjena Internet i App tehnologije zasnovane na Synergetic Navigation System (SNS), koji je personalizirana i procesno osjetljiva metoda. Na ovaj način naš Centar učestvuje u razvoju i  integraciji novih europskih standarda u istraživanju, monitoringu i optimiziranju procesa promjene u psihoterapiji.

Značajno je da sve korake kroz obuku učesnici mogu koristiti za sebe kako bi podržali osobni razvoj i mogu ga primijeniti na klijentima u psihoterapijskom ili savjetovnom tretmanu i time pratiti napredak psihoterapijskog tretmana.

Organizatori ovog edukacijskog programa su:

  • Europska asocijacija za psihoterapiju EAP, Peter Schulthess, MSc, Chair SARC (Science and Research Committee) i
  • Institute of Synergetics and Psychotherapy Research, Paracelsus Medical University Salzburg

Voditelj edukacijskog programa je uvaženi univerzitetski profesor, Univ.-prof. Dr. Günter Schiepek

Mjesto održavanja je: Medicinski Univerzitet Paracelsus, Salzburg, Austrija

Pored kolega i kolegica iz Austrije, Švicarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske u edukacijskom programu, koji obuhvata tri modula i završni ispit, učestvuje i naš znanstveno-stručni tim sa kolegicama Mirelom Badurina i Sabinom Zijadić Husić.

Idemo dalje!