Završni ispit i svečana promocija treće generacije diplomiranih dječjih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da će se u BHIDAPA Centru u Sarajevu, 05.06. i 06.06.2021. godine održati završni ispit, kombinovano online i uživo, diplomanata dječije i adolescentne integrativne psihoterapije i svečana promocija treće generacije diplomiranih psihoterapeuta.

BHIDAPA, pokrenula je u 2015. godini, prvi europski akreditovani edukacijski program na području Bosne i Hercegovine iz oblasti dječije i adolescentne integrativne psihoterapije i savjetovanja, u suradnji sa Institutom D.O.M. iz Hrvatske, EIATSCYP-om (European Interdisciplinary Association for Therapeutic Services for Children & Young People), a u skladu sa europskim standardima  EAP-a i preporukama WHO (World Health Organization).

Potrebu za ovakvim edukacijskim programom pokazali su rezultati istraživanja na našem području o mentalnom zdravlju djece i adolescenata,  te deficitu stručnjaka specifično educiranih iz oblasti mentalnog zdravlja djece i adolescenata. Rezultati jasno naglašavaju potrebu jačanja javne svijesti o zdravom razvoju djeteta, značaj adekvatnih preventivnih akcija u ovoj životnoj dobi, a prije svega edukaciju profesionalaca iz oblasti psihijatrije i psihoterapije razvojne dobi. Zdravstvena situacija izazvana COVID 19 i njenim posljedicama po mentalno zdravlje djece i mladih, dodatno nas poziva na stručnu edukaciju o razumijevanju poteškoća kod djece i mladih i odgovornom djelovanju.

Europski akreditovan edukacijski program osposobio je kandidate za stjecanje profesionalnih, istraživačkih i akademskih iskustava s posebnim naglaskom na kliničke vještine. Predavači u edukaciji su svjetski priznati stručnjaci iz područja neuropsihijatrije, psihologije, socijalnog rada, psihoterapije iz: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Francuske, Slovenije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država.

Ispitna komisija i mentori u sastavu: prof.dr.sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, dr.med., neuropsihijatar i integrativni psihoterapeut za djecu i mlade; prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i integrativni psihoterapeut za djecu i mlade i prof.dr.sc. Mirjana Graovac, dr.med., psihijatar i psihoanalitički psihoterapeut, promovirat će, nakon uspješno odbranjenog završnog ispita, treću generaciju diplomiranih dječjih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Diplomantice koje su ispunile sve uslove prema europskim propozicijama za izlazak na završni ispit su:

Jelena Subašić,  Maja Žuljević, Marija Pavlović,  Amra Razman,  Iskra Mihalj,  Samira Omerkić,  Merima Špirtović, Katarina Višić i  Mija Roje Đapić.

Sticanjem zvanja Dječjeg i adolescentnog integrativnog psihoterapeuta omogućava se dobivanje europskog EIATSCYP certifikata.

Sretno našim dragim kolegicama!

S uvažavanjem,

Edukacijski i stručni tim BHIDAPA-e

 Dijete je budućnost društva! Odgajati i educirati dijete, biti u odnosu sa mnogo ljubavi, znanja, uvažavanja i jasnim granicama je najveći izazov za svakog roditelja, nastavnika, stručnjaka i društva u cjelini. Vodeći se našim pojedinačnim i društvenim odgovornostima za očuvanje i unapređenje zdravlja i dobrobiti djece i mladih, želja nam je da kroz rad BHIDAPA-e, nastavimo razvijati i jačati interdisciplinarnu i intersektoralnu saradnju sa profesionalcima, domaćim i inozemnim srodnim Udrugama, Institutima i Institucijama koje se bave djecom i mladima, te da težimo kreiranju jedinstvenih standarda preventivnog djelovanja za dobrobit svakog djeteta.“ Osnivač i direktorica, dr.sc. Mirela Badurina