Upriličen je završetak projekata realizovan u saradnji sa UNICEF-om BiH

BHIDAPA tim sa ponosom i radošću objavljuje da je konferencijom “Dječija duša treba da se sluša”, upriličen završetak uspješno realizovanog projekta Interdisciplinarna mreža stručnjaka „Ovdje&Sada” u partnerstu sa UNICEF-om BiH, u saradnji sa resornim ministarstvima u Bosni i Hercegovini i uz podršku EU.

Vjerujemo da smo uspjeli da se glas duše djece, mladih, njihovih roditelja i odgajatelja, čuje. Na konferenciji su, svojim obraćanjem, počasne zvanice upravo naglasile značaj ovog projekta koji je u fokus stavio promociju mentalnog zdravlja djece i mladih kroz jačanje rezilijentnosti zajednica stručnjaka iz oblasti pomažućih struka. Naglasio se i deficit kadra iz oblasti dječje i adolescentne psihijatrije, psihoterapije i savjetovanja i potreba za programima edukacije.

Počasne zvanice: predstavnica UNICEFA u BiH dr Rowank Khan, pomoćnik ministra za javno zdravlje Federalnog ministarstva zdravstva i prim. dr Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Milan Latinović i me.sc. Mara Matkić predstavnica odjela za predškolsko i školsko obrazovanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

U svojim obraćanjima naglasili su da se dječija duša treba slušati i u budućnosti, te da je ovaj Projekat sigurna baza, temelj, za razvijanje daljih aktivnosti i intervencija koje će uticati na poboljšanje zdravlja svih članova zajednica.

Mnogobrojni učesnici konferencije potvrdili su važnosti dobrobiti tokom edukacije a posebno stvaranje, jačanje, širenje i njegovanje interdisciplinarne mreže stručnjaka “Ovdje&Sada” Sada su jedni drugima podrška.

Učesnici konferencije koji nisu bili uključeni u edukaciju, također su naglasili pozitivnost i vrijednost ovoga što su čuli tokom dana.

Posebno je istaknuta vrijednost izdavanja i online dostupnost Priručnika, koji sadrži teoriju i iskustva potrebna stručnjacima iz ove oblasti. Veliko hvala Prof. dr. sc. Veri Daneš Brozek, dječijom psihijatrici i psihoterapeutu, na recenziji.

Zahvaljujemo našoj moderatorici konferencije Jeleni Subašić, Belmi Šteta na podršci i prevodilici Hadžiri Buco koja je nam se pridružila na ceremoniji otvaran ja konferencije.

Zahvaljujemo se kolegi Esminu Brodliji i kolegicama Ljiljani Uletilović, Emanueli Buzak i Cvijanki Rakić na uvidima i iznesenim primjera dobre prakse.

Posebno se zahvaljujemo našim profesoricama na izdvojenom vremenu i održanim plenarnim predavanja: Prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander, Prof. dr. sc. Mirjane Graovac i Prof. dr. sc. Tatjane Stefanović Stanojević.

Veliko hvala svim našim kolegama i koleginicama Interdisciplinarne mreže stručnjaka “Ovdje&Sada” na aktivnom učešću i doprinosu za uspješnu realizaciju projekta.

Konferencija je zavšena zaključcima projekta i prijedlozima preporuka za razvoj preventivnih programa.

Djeca kao budućnost svakog društva treba da imaju sigurno i zdravo okruženje. Mi odrasli, odgovorni smo za to. Zbog toga je naša zajednička poruka sa konferencije da ostanemo ujedinjeni za dobro naše djece!

Tim koji je učestvovao u realizaciji projekta:

Ispred UNICEF-a BiH: Sandra Kukić, predstavnica odjela za zaštitu djece u UNICEF-u BiH

Treneri: prim. Mr. sc. Dr. Azra Arnautović, pedijatar, psihoterapeut, supervizor

dipl. psiholog Sabina Zijadić Husić,  psihoterapeut i supervizor

Eksperti profesori: Prof.dr.sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, dr.med., dječji neuropsihijatar, psihoterapeut, supervizor;

Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog, psihoterapeut, supervizor

Prim. dr. med. Ranka Kalinić, specijalist dječje psihijatrije i psihoterapeut

Prim.doc.dr.sc. Goran Arbanas, dr.med., psihijatar, psihoteraput, supervizor;

Prof. dr. sc. Tatjana Stefanović Stanojević, klinički psiholog

Istraživačica: Mirela Hadžić, psiholog, kognitivno-bihejvioralni psihoterapeut

Ko-ordinator projekta: Adi Grebović, dipl. ecc

Projekt asistentice: Ajna Prndelj, becc. ekonomije i Selma Karasoftić, studentica Elektrotehničkog fakulteta Univeziteta u Sarajevu

Menadžerica projekta: dr. sc. Mirela Badurina, psihoterapeut i supervizor