Certifikat iz terapijskih vještina u radu sa djecom

O edukaciji

Prema licenci Europske asocijacije za dječju i adolescentnu psihoterapiju i savjetovanje, u Bosni i Hercegovini se počinje provoditi edukacija iz „Terapijskih tehnika i vještina“.

Nastavnici, učitelji, odgajatelji, asistenti u nastavi, socijalni radnici najčešće su prve osobe koje primijete dječju poteškoću. No, ometeni vlastitim emocionalnim pitanjima i barijerama, mnogi od njih ne mogu se u potpunosti posvetiti procesu učenja i odgajanja svakog djeteta.

Ova edukacija daje uvid u vlastito funcionisanje/funkcioniranje, uči kako prepoznati dječju poteškoću, kako razgovarati s i slušati dijete, kako pristupiti svakom djetetu uzimajući u obzir njegovu poteškoću i njegov način funksionisanja/funkcioniranja, a pri tome biti odgovoran za osobno/vlastito mentalno zdravlje.

Provodi se

6-to mjesečna edukacija za odgajatelje, nastavnike, djelatnike centara za socijalni rad/skrb, asistente u nastavi

Kome je namjenjena?

Namijenjena odgajateljima, nastavnicima, djelatnicima centara za socijalni rad/skrb, asistentima u nastavi i svima koji se u svom radu susreću s djecom i mladima.

Način provođenja

 • Važnost emocionalne pismenosti i terapijskih tehnika za osobe koje rade s djecom i mladima
  (što nam treba za uspješan rad, što djeci treba od nas?)
 • Teorija privrženosti
  (uloga stilova privrženosti u razvijanju kasnijih odnosa, razumijevanje sebe s ciljem rada s različitom problematikom kod djece)
 • Pregled najčešćih poteškoća s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu u školi i vrtiću – psihopatologija
  (univerzalni pristupi u svakodnevnom radu s različitom djecom)
 • Internalizirani poremećaji i rad s njima
  (anksioznost, depresija, nesigurnost, trauma, dijete u razvodu, gubitak)
 • Eksternalizirani poremećaji i rad s njima
  (ADHD, poremećaji ponašanja, agresija)
 • Rad s roditeljima, suradnja s kolegama, rad na sebi, supervizija

Način provođenja edukacije i certifikat

 • Svaki Modul od 2. – 6. sadrži 1,5 sat supervizije
 • Moduli se održavaju jedan vikend mjesečno, u trajanju od 10 sati (pet-sub ili sub/ned)
 • Između modula polaznici moraju primijeniti naučena znanja i u slijedećem modulu prezentirati svoja iskustva na supervizijskoj grupi
 • Završetak edukacije podrazumijeva pisani ispit, osobni razvojni profil i prezentaciju naučenih vještina na odabranom slučaju (prikaz slučaja)
 • Po uspješnom završetku edukacije polaznici dobivaju certifikat od Instituta BHIDAPA, te od EIATSCYP-a (europska krovna udruga za dječju i adolescentnu psihoterapiju) s naznakom “CERTIFIKAT IZ TERAPIJSKIH TEHNIKA I VJEŠTINA”.

Grupe za edukaciju su zatvorenog tipa sa stalnim brojem studenata. U otvorenom modulu mogu sudjelovati studenti BHIDAPA-e i Institut D.O.M. (Institut D.O.M.) svih edukacijskih grupa.

Ukoliko modul vodi stručnjak iz inozemstva, tada su moduli otvorenog tipa, dakle mogu im pristupiti i sve zainteresirane osobe koje nisu polaznici edukacije uz nadoknadu kotizacije za istu.

Voditelj edukacijskog programa i predavači

 • Voditelj edukacijskog programa u BiH i predavač je dr. sc. Mirela Badurina, geštalt psihoterapeut, integrativni psihoterapeut za djecu i adolescente i supervizor pod supervizijom
 • Kovoditelj edukacijskog programa u BiH i predavač je Sabina Zijadić Husić, geštalt psihoterapeut, integrativni psihoterapeut za djecu i adolescente i supervizor pod supervizijom
 • Voditelj edukacije u Hrvatskoj i predavač je dr. sc. Vesna Hercigonja Novković, prof defektolog i i integrativni psihoterapeut za djecu i adolescente. Voditelj je projekta provođenja emocionalne pismenosti po školama i vrtićima u Hrvatskoj
 • Predavač: Prof.dr.sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, neuropsihijatar i integrativni psihoterapeut za djecu i adolescente. Renomirani je i svjetski priznati stručnjak s područja neuropsihijatrije, posebice dječje psihijatrije
 • Predavač: Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, psiholog i integrativni psihoterapeut za djecu i adolescente. Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Svjetski priznat stručnjak iz područja zaštite djece
 • Predavač: Dina Koren, prof. soc.ped., integrativni psihoterapeut za djecu i adolescente. Defektolog i voditelj dječje grupne terapije u Poliklinici Kocijan Gercigonja

Više o predavacima

Trajanje i struktura edukacije

60 sati / 6 vikenda po 10 sati.

Početak edukacijskog programa

Edukacija iz terapijskih tehnika i vještina planira se uskoro ponovo organizirati, sa prvim modulom na temu “Važnost emocionalne pismenosti i terapijskih tehnika za osobe koje rade s djecom i mladima”.

Voditelj modula: Dr.sc. Vesna Hercigonja Novković.
Mjesto održavanja: BHIDAPA Centar.

Cijena edukacije

Cijena kompletne edukacije po osobi iznosi 1.200 KM, sa mogučnošću plaćanja u 3 rate. Cijena se odnosi na pojedince i može se razlikovati ukoliko iz jedne ustanove bude više od 5 polaznika. Minimalan broj polaznika je 15.

Prijave za edukacijski program i članstvo

Prijaviti se možete putem online prijave.
Učlaniti se možete putem online prijave.

Za sve upite o članstvu u BHIDAPA-u ili upis na Edukaciju iz dječje i adolescentne integrativne psihoterapije ili Savjetovanja, molimo kontaktirajte nas.

info@bhidapa.ba
bhidapa@gmail.com
+387 61 55 48 48