Osnaživanje profesionalaca iz socijalnog sektora – prevencija.ba

http://www.prevencija.ba/de/vijesti/item/333-osnazivanje-profesionalaca-iz-socijalnog-sektora

Osnaživanje profesionalaca iz socijalnog sektora

Osnaživanje profesionalaca iz socijalnog sektora

U sklopu projekta Razvoj politika za socijalno uključivanje djece i mladih u riziku, 20. i 21. maja u Sarajevu, organizovane su aktivnosti za uposlenice i uposlenike iz ustanova socijalne zaštite s područja Kantona Sarajevo. Učešće su uzeli uposlenici i uposlenice JU Kantonalni centar za socijalni rad s pripadajućim službama, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, KJU Odgojni centar i JU Terapijska zajednica Kampus. Tokom ova dva dana je organizovana prva od četiri planirane edukativne seanse, te također prvi od ukupno pet supervizijskih susreta.

U ponedjeljak 20. maja ranije spomenuti profesionalci iz oblasti socijalne zaštite imali su priliku učestvovati na radionici koju je pripremila i vodila dr. sc. Mirela Badurina. Tema edukacije je bila Uloga i odgovornost pomagača – kada smo zaštitni, a kada rizični faktor za razvoj djeteta?. Tokom edukacije učesnici i učesnice su imali priliku da se upoznaju s nekoliko veoma bitnih tema. U prvom dijelu svi su upoznati s osnovnim principima u radu s djecom. Analizirano je koja to znanja, vještine i odgovornosti imaju pomagači u radu s djecom, te su se profesionalci podsjetili na razvojne potrebe djece. Drugi dio radionice je bio posvećen specifičnosti i karakteristikama djece u riziku. Kroz međusobnu komunikaciju i razmjenu iskustva svih prisutnih, razgovaralo se o vrstama traumatskih iskustava, te o posljedicama koje ta traumatska iskustva ostavljaju na djecu. Posljednji dio radionice je bio posvećen praktičnim savjetima šta činiti u trenucima kada se dijete povjeri nekome od profesionalaca. Poseban naglasak je stavljen na protokole o zaštiti djece, te o načinima izgradnje zaštitnih faktora za djecu.

Sutradan, 21. maja, s istim učesnicima održani su supervizijski susreti koje su vodili mr. sci. Azra Latić, doc. dr. Elvira Duraković-Belko i Đana Lončarica. Važnost održavanja supervizija za uposlenike ustanova socijalne zaštite je široko prepoznata, te se očekuje da će uskoro svi koji rade u ustanovama socijalne zaštite imati supervizijsku podršku. U međuvremenu, dok se ne osigura sistemsko rješenje, NARKO-NE će pružiti podršku učesnicima i učesnicama kroz pet supervizijskih sastanaka.

Provođenje projekta podržava Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.