Zaključci 3. europske konferencije o otuđenju EAPAP-a: Sudionici ocijenili da je ova konferencija početak reforme ujednačavanja najbolje prakse u postupanju u slučajevima otuđenja

Text peuzet – Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Hrvatska je protekla tri dana bila domaćin 3. europske konferencije s međunarodnim sudjelovanjem EAPAP-a (Europske asocijacije stručnjaka u području otuđenja, engl. European Association of Parental Alienation Practitioners), koja je u organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba održana u obliku webinara.

Uz domaće eksperte iz područja zdravstva, socijalne skrbi i pravosuđa (poput Gordane Buljan Flander, Marine Ajduković, Renate Šantek, Lane Peto Kujundžić), sudjelovali su stručnjaci iz cijelog svijeta – poput Jill Salberg, Jennifer Harman i Kelley Baker (SAD), Wilfred von Boch-Galau (Njemačka), Benjamin Bailey i Inbal Kivenson Bar-On (Izrael), Marina Walter i Thomas Demessence  (Switzerland), Sandra Inês Feitor (Portugal), Brian Ludmer (Kanada), (USA), Karen i Nick Woodall (Engleska), Mirela Badurina (BiH), Sara Jerebic (Slovenija), Milica Pejović Milovančević i Teodora Minčić (Srbija) i Simona Vladica (Rumunjska), Sietske Dijkstra (Nizozemska) te Claire Francica (Malta).

Sudionici konferencije ujedinjeni su u poruci – tretman je u onome sto činimo, a ne u onome što govorimo, te su konferenciju procijenili početkom reforme ujednačavanja najbolje prakse u postupanju u slučajevima otuđenja. Cilj im je da smjernice za rad budu međunarodno ujednačene, da se postigne uvažavanje otuđenja od strane pravosuđa te da se povežu i pravovremeno komuniciraju i reagiraju svi stručnjaci u sustavu, budući da je to preduvjet za intervencije u svrhu zaštite zlostavljanog djeteta.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je u govoru na zatvaranju konferencije istaknula: „Kao što je rečeno više puta u posljednjih nekoliko dana, često se kao stručnjaci osjećamo usamljeno i napadnuto radeći na slučajevima otuđenja. Svi se suočavamo sa sličnim problemima i izazovima, ali i živimo jednu misiju i jedan cilj, a to je zaštita djece. Ne pretjerujući, čvrsto vjerujem da zajedno stvaramo i povijest i budućnost.“  Ravnateljica Poliklinike u svom obraćanju posebno je istaknula citat dr. sc. Benjamina Baileya, eksperta iz Izraela, koji je sudjelovao na konferenciji, te rekla kako ju je podsjetio na vrijeme podizanja javne svijesti o problemu seksualnog zlostavljanja djece u Hrvatskoj prije 30 godina. „Rekao je da ovo nije kratka utrka, već maraton. I čvrsto vjerujem, danas više nego ikad, da ga možemo istrčati.“- rekla je.

Karen i Nick Woodall, stručnjaci iz Velike Britanije, u svojim su zaključcima naveli kako je ova konferencija uspostavila put u preoblikovanju zadataka stručnjaka koji se nekada odnosio na dokazivanje otuđenosti na sudu, a danas je usmjeren na liječenje relacijske traume.

„Relacijska trauma u razvodu i separaciji roditelja predstavlja skriveno zlostavljanje djece, a njezino prepoznavanje je prijeko potrebno za rasvjetljavanje slučajeva. Budući da su predugo djeca zlostavljana u razvodu ignorirana, vrijeme je da se prepozna štetnost ove prakse. Ova je regija je vodeća u svijetu u suočavanju s ovim problemom, a mi smo izuzetno počašćeni što smo mogli održati ovu konferenciju u Zagrebu s našim partnerima, Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba“ – istaknuli su Karen i Nick Woodall.

PROČITAJTE JOŠ O KONFERENCIJI:

INFOGRAFIKE: O otuđenju djeteta od roditelja iz kliničke perspektive (drugi dan 3. europske konferencije EAPAP-a)

INFOGRAFIKE: Naglasci izlaganja s prvog dana 3. europske konferencije o otuđenju s međunarodnim sudjelovanjem EAPAP-a

Detaljan program i popis predavača 3. europske konferencije o otuđenju (16. – 18. 9. 2020.) u organizaciji Poliklinike