Grupna terapija i psihodrama – Prof.dr.sci Mirjana Graovac, psihijatar i psihoterapeut za djecu i mlade

Poštovane kolegice, kolege, članovi i prijatelji BHIDAPA e,

Modul
“Grupna terapija i psihodrama”
održao se
13.-14.02.2016. godine

Voditelj Modula bila je Prof.dr.sc. Mirjana Graovac, psihoterapeut,
Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju, Klinika za psihijatriju – KBC Rijeke

Modul je bio otvoren u prvom redu za studente Europskog edukacijskog programa iz integrativne dječje i adolescentne psihoterapije, ali i za osobe koje se u svakodnevnom radu bave psihoterapijom ili su u edukaciji iz psihoterapije.

“Adolescenti su, unatoč znanju i iskustvu voditelja, „uvijek jedan korak ispred“. Stoga su voditelji adolescentnih grupa ponovno, iznova…kontinuirano – „na novom ispitu“. Može se zaključiti da voditelji i grupa (kao cjelina) tijekom grupnog procesa oblikuju specifičan „prijelazni objekt“, koji postaje specifična kvaliteta i liječidbeno iskustvo za adolescente u procesima odrastanja vidljivim u grupi. Klinička praksa je pokazala da su spontanost i kreativnost u igri dragocjena iskustva u terapijskom procesu, koji adolescentima pružaju odmak od dotadašnjih obrazaca ponašanja, te otvaraju prostore za nova iskustva i nove mogućnosti. Igrajući uloge, adolescenti lakše „skliznu“ u nesvjesne sadržaje koji kroz igru tada djeluju manje „opasno“”. (M. Graovac, 2016.)

Kroz teorijski prikaz, rad u malim grupama, plenarne diskusije, velike grupe, lični/osobni rad, cilj ovog Modula ukazao je na:

– specifičnosti grupne psihoterapije djece i adolescenata
– značaj analitičke psihodrame kao terapijske tehnike, te potrebe za edukacijom stručnjaka
– Naglasak Modula posebno je na iskustvenom radu sudionika.

S radošću i uvažavanjem,
voditelj Modula i studenti postdiplomske nastave
Iz integrativne dječje i adolescentne psihoterapije