Mentalno zdravlje djece, kao fundament cjelokupnog zdravlja – moramo obezbijediti multidisciplinarnost i intersektoralnost

Gostovanje na TV Alfa na temu Mentalnog zdravlja djece

https://alfa.avaz.ba/emisije/425163/badurina-samo-20-posto-mentalno-oboljele-djece-potrazi-strucnu-pomoc

“Statistički podaci pokazuju da je skoro svako četvrto dijete u visokom riziku za razvoj mentalnog poremećaja, te da je veliki broj djece koja pate, a nedovoljan broj stručnjaka koji prepoznaju specifične simptome koje se manifestuju kod djece i adolescenata.

– Da bi sačuvali mentalno zdravlje djece, kao fundament cjelokupnog zdravlja, moramo obezbijediti multidisciplinarnost i intersektoralnost. Psihoterapija djece i adolescenata razlikuje se od psihoterapije odraslih osoba. To se naročito odnosi na ulogu terapeuta i saradnju s roditeljima, kazala je u popodnevnom programu TV Alfa Mirela Badurina, psihoterapeut.

Uloga terapeuta u terapiji s djecom i adolescentima vrlo je kompleksna.Tehnike se modifikuju prema fazama razvoja djeteta i stepenu edukacije, od čega zavisi i sam izbor tehnika. Posebnu poteškoću, prema riječima psihoterapetukinje, predstavlja zaokupljenost djetetovog ega odbranama od terapeuta, što je naročito naglašeno kod adolescenata, a što stvara poteškoće u uspostavljanju odnosa.

– Nažalost, statistike pokazuju da samo 20 posto oboljelih potraži stručnu pomoć. Ono što je još poraznije, jeste da samo pet posto djece bude prepoznato s mentalnim problemima i pet posto njih dobije adekvatnu pomoć, istakla je Badurina.

Najveći uzročnik ovako porazne statistike je društvo.”