Poziv na otvoreni modul na temu: Visoko-konfliktni razvodi i sindrom otuđenja djeteta, Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i psihoterapeut

Poštovane kolegice, kolege, članovi i prijatelji BHIDAPA e,

Sa zadovoljstvom vam najavljujemo Modul na temu

“Visoko-konfliktni razvodi i sindrom otuđenja djeteta”

koji će se održati 7. i 8. 2. 2020. godine u Sarajevu

Modul će voditi ekspert Vijeća Europe za zaštitu djece, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog i psihoterapeut, Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba

Niz istraživanja dosljedno pokazuje da je izraženost konflikta među roditeljima, a ne sam razvod primarni razlog negativnih ishoda za razvoj djeteta. Visokokonfliktni razvod jedno je od najstresnijih iskustava tijekom odrastanja djeteta, a izloženost dugotrajnom i snažnom sukobu roditelja danas se opravdano smatra psihološkim zanemarivanjem i zlostavljanjem djeteta.

Modul je otvoren u prvom redu za studente europskog edukacijskog programa iz integrativne dječje i adolescentne psihoterapije, ali i za osobe koje se bave zaštitom djece, psihoterapijom, liječenjem, odgojem, edukacijom, te unapređenjem  zdravlja djece i mladih i njihove dobrobiti.

Tokom modula, kroz teorijski prikaz, primjerima iz prakse, rad u malim grupama i plenarnim diskusijama,  sudionici će steći znanja i vještine potrebne za razumijevanje i djelovanje s ciljem zaštite djeteta u prepoznavanju:

  • visoko-konfliktnih razvoda i posljedica po dijete
  • sindroma otuđenja i manipulativnih ponašanja roditelja
  • intervencija usmjerenih ka najboljem interesu djeteta
  • savjetovanja i podrške roditeljima, te
  • značaja multidisciplinarne i intersektoralne suradnje

Mjesto održavanja: Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo 71000

Dinamika rada:

  • petak od 18:00 do 21:00
  • subota od 8:00 do 16:00

Kotizacija je 250 KM, za članove BHIDAPA e, 200 KM

Broj učesnika je ograničen. Pet slobodnih mjesta. Prijave su otvorene do popunjenja slobodnih mjesta, najkasnije do 5.2.2020.

Obavezna online prijava na htp://bhidapa.ba/prijava-za-modul.php